Kost & Träning – Den eviga optimeringsfrågan

Det här än min egen personliga uppfattning baserad på research och erfarenhet men det är givetvis inte på något vis hårda fakta. Allt som läses bör tas med en nypa salt 😉

Fett är det lågintensiva arbetets bränsle, varför skulle människor som inte rör sig över huvud taget behöva äta 60 % kolhydrat som livsmedelsverket och sina stolta fanbärare Axa, Kungsörnen, Schulstad mm vill?
Varför är mättat animaliskt fett farligt då det är vad vi själva till stor del består av? Hjärt & Lungfonden tillåter inte längre Becels så kallade “anti-kolesterol” margarin att bära deras symbol då de själva anser att det är för osäkert om mättat fett är skadligt för människan. Intressant. Margarin däremot är ju kopplat till ett väldigt stort antal obehagliga effekter. Äta fett för att bränna fett. Att äta snabba kolhydrater dödar fettförbränningen då kroppen byter bränsle till det mer “högoktaniga” och effektiva. Det sägs gå åt mindre syre till att bryta ner kolhydrat än fett. Varför vänja sin kropp vid att alltid få högeffektiva tillskott som den historiskt inte har kunnat vänja sig vid att ha tillhands? Vi är inte gjorda för att alltid ha stora mängder kolhydrater till hands. Colting & Ferry bra exempel på att det inte behöver vara så. Kolhydrater är också viktiga, men för vem? Och när? För medellång och hård distans på cykel/skidor/löpare etc.?

Kolestrolfrågan ser rätt osäker ut den också då flera moderna studier pekar på att det inte alls är farligt att äta kolesterolrika livsmedel och mättat fett. Våra egna celler består till stor del av just detta. Mättat fett i kosten ser ut att öka både det “goda” kolestrolet, HDL, samt det “onda” kolesterolet LDL. Men det skapar den större och fluffigare varianten av LDL som inte är skadligt. Det är de små LDL partiklarna som förefaller vara de skadliga för hjärtat. Däremot ökar de små, farliga LDL-partiklarna av en stor mängd kolhydrater i kosten. Intressant no? På grund av hur kolesterolvärdet traditionellt har mätts har det varit svårt att uppskatta andelen små LDL partiklar då det är lättare att upptäcka de stora. Vilka tjänar på detta? Ungefär var tredje individ mellan 65-84 äter blodfettssänkande medicin med massor av obehagliga biverkningar. EN ohyggligt god affär för de stora läkemedelsföretagen! Enligt det gängse sättet att mäta kolesterol bör man enligt de Pfizer ha under 5 i kolesterolvärde vilket generellt kan innebära att varannan frisk trettioåring i Sverige har det. Och 95% av alla 60-åringar. Som vanligt ska man aldrig kolla upp några värden och vara lyckligt ovetande =) Det verkar ju uppenbarligen som att man kan vara döende och samtidigt må hur bra som helst!

Vid återhämtning är det absolut inte fel då det fyller på tömda glykogenlager och gör att protein tas upp snabbare för en lägre nedbrytning av muskler och en snabbare uppbyggnad. Träna och äta för att kunna använda både fettförbränning och glykogen som bränsle. Vid styrketräning behövs inte så mkt kolhydrat för att få “lean muscle” vilket ofta eftersträvas? Tillräckligt för att ha glykogen nog att köra tungt samt för bättre återhämtning vid proteinintag. Ska man bli som Samuelsson behöver man säkert en hel massa kolhydrater och visst blir man både stor och stark men är det vad som eftersträvas av de flesta? Kolhydrater som binder vätska och gör en person STOR!

Positiva effekter vid ett lägre kolhydratintag och ett högre fettintag: Piggare, ej panikhunger, lägre behov av vila under dagen, friskare, tappar dödvikt lättare pga en mer effektiv fettförbränning, ett större energiförråd vid lågintensiv träning.

Därmed inte sagt att man nödvändigtvis presterar bättre än vid en högkolhydratkost då det gäller tuff och relativt långvarig träning. Men man behöver inte prestera sämre och kroppen mår betydligt bättre.

Säkert så beror det också en hel del på den individuella genuppsättningen. Men det är ju intressant att se vilken kost som fungerar bra och känns bra för en specifik individ.

En annan sak som självklart inte får glömmas bort är att äta så näringsrik föda som möjligt så att kroppen får i sig allt den behöver för att må bra. En annan sak man kan säga om kolhydrater är att kroppen kan bilda den mängd av dessa som hjärna och övriga organ behöver ur andra näringsämnen, dvs kolhydrater är inte essentiella. Däremot är det en energikrävande process och jag vilket gör det långt ifrån optimalt att inte inta några kolhydrater alls. Dessutom är ju då risken troligen väldigt stor att en person inte får i sig de näringsämnen kroppen behöver på naturlig väg utan tvingas fylla på dessa förråd med en lång rad kosttillskott. Det känns inte heller som något vi är “designade” för.

Till sist en klassisk idrottsrelaterad länk som får alla möjliga varningsklockor att gå av i huvudet på mig: www.uppladdningen.nu
Vilka intressenter som gynnas av budskapet som ges här är knappast befolkningen i stort eller någon hälsoorganisation. Mig veteligen lever vi i en marknadsekonomi…

Lite slarvigt ihopskrivet men Larsson efterfrågade ett blogginlägg =) Dela gärna med er av lite tankar kring detta i kommentarerna!

//Jez

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

7 replies on “Kost & Träning – Den eviga optimeringsfrågan”

  1. Toppen inlägg Jens! Du verkar påläst och intresset brinner hör jag. Jag fick precis hem Ferry food igårkväll. Läst inledningen och den är bra! Väntar på nakna hälsan nu bara.

    Nästa steg är naturlig träning, läst born to run?

  2. Fick Ferrys bok när jag fyllde år, riktigt spännande att följa hans väg mot OS 😉 Int ebeställt Coltings nya än men det är bara en tidsfråga! En bokrecension på LIfelivers vore väldigt kul!

    Den har jag inte hört talas om, vem har skrivit? Är det om Primal training eller något liknande?

  3. Riktigt bra Jens! Jag kör också efter en egenformad ihopplockad matmodell liknande eran för tillfället. Men snälla, börja använda “read more” taggen 😉

  4. Ahhh, kul att höra Nicke 🙂

    Ledsen för det, har inte riktigt lärt mig behärska den “tekniken” än 😛 Ska tänka på’t!

Comments are closed.