Thailand med gänget 2013: Holy Diver

P1030469

Plötsligt händer det, den mycket försenade reserapporten från dykdelen av semestern i Thailand förra vintern/våren. Väl nere i Phuket så bestod det första steget i att se om villan vi hade bokat över nätet faktiskt existerade. Jag var en smula orolig då vi hade betalat halva summan i förskott. Glädjande nog fanns det en taxibuss som väntade på oss vid flygplatsen. Den tog oss till Kamala och vi installerade oss i en riktigt fräsch villa. Läget var kanske lite off men boendet i sig uppfyllde våra högt ställda förväntningar. Sol, bad, god mat, lite utgång och framförallt dykning låg framför oss!

IMG_20130210_151804

Det var ganska skönt att varva ned lite efter våra hektiska dygn i Bangkok och bara slappa lite de första dagarna. Stranden låg en bit bort men villans pool var riktigt trevlig att spendera dagarna i. Mycket softande i solen, utforskande av närområdet, diverse bollspel i poolen varvat med schysst thaimat och en och annan mindre thailändsk men mycket rejäl frukost. Två man i sällskapet var mycket sugna på att införskaffa dykcertifikat under den här resan och då jag och Marcus sedan tidigare är dykcertifierade så inriktade vi oss på att kunna genomföra några dyk tillsammans. Efter lite research så hittade vi en scandinavisk dykfirma inne i Patong, kontiki divers, som såg väl rekommenderad ut. Dykdagar planerades in och vi som redan hade cert kunde ägna oss åt sightseeing istället när gruppens blåbär fick träna teknik i pool den första dagen.

P1030376

När det väl var läge för dyk i öppet vatten blev vi hämtade okristligt tidigt som sig bör för en heldag på dykbåt. Väl framme blev det först en rejäl dos av härligt slappande ombord. Jag gillar verkligen dagar på dykbåt, nästan alltid härligt väder, gott om god mat och en allmänt avslappnad stämning uppblandad med förväntan inför de olika dyken. Dessutom brukar människorna som åker med på den här typen av utflykt vara öppna och trevliga. De två av oss som skulle ta cert dök i en egen grupp då det var relativt många som skulle instrueras. Jag och Marcus fick istället haka på en annan grupp för ren rekreationsdykning.

P1030397

Alla dyk den första dagen ägde rum utanför Koh Racha Noi, en liten ö söder om Phuket. Jag tog mitt eget dykcert vid Koh Racha Yai som ligger lite längre norrut. Den här dykplatsen var mer intressant då det generellt var djupare och det var gott om stora spektakulära stenformationer. Samtliga av dagens tre dyk gick ned till vårt Open Water maxdjup på 18 meter och varade runt 40 minuter per gång. Några highlights var en rätt stor bläckfisk, en stor och grinig triggerfish, diverse stora och fula muränor samt en rätt oblyg havssköldpadda. På dagens sista dyk cirkulerade vi kring ett vrak vilket alltid är spännande. Sen tillbaka med båten för en rätt soft kväll, man blir skönt trött av att gå upp tidigt, dyka hela dagen, andas in en massa havsluft och åka båt.

P1030410

Den andra dykdagen inleddes lika okristligt som den första, tur att jag har förmågan att sova överallt och när som helst, även i en överfull minibuss på thailändska vägar. Ut med båten, preppa utrustningen och dyk på Bida Nok och Bida Nai som ligger sydöst om Phuket, bortom Phi Phi öarna. Tyvärr hade vi lite otur med sikten den här dagen men det första dyket bjöd ändå på muränor, stingrocka, en spotted sea snake och lionfish. Mycket giftigt att titta på, alltså.

DCIM100GOPRO

Nästa dyk var det rätt strömt och lite mer utmanande. Mer havsorm och en sandbotten med pipefish men inte så mycket annat att skriva hem om. Det sista dyket ägde rum vid Koh Nok Mai (Nai?) Ett rätt spännande väggdyk i ganska stark ström. Tyvärr var sikten riktigt begränsad här, nästan så att det blev svårt att avgöra vad som var upp och ned. Vi hade tur och fick se på några små hajar i en grotta nere under 20 meter, kanske sköterskehaj? En riktigt stor lionfish och en del riktigt fina sjöhästar var andra höjdpunkter under det här dyket. Synd på den obefintliga sikten bara. Nils och Niklas fixade sina certifieringar och är nu preppade för vidare dykäventyr, bra där!

DCIM100GOPRO

En kul anekdot är att killen som ledde dykkursen var norrman och hävdade lite lagom lokalpatriotiskt att världens bästa dykning fanns i norska vatten. Jag har för mig att han pratade om Narvik specifikt, vilket lät ganska kallt. Men Norge är som de flesta vid det här laget vet ett land som står väldigt högt i kurs hos mig. Att de skulle kunna ha grym dykning utöver allt annat är bara ytterligare ett tungt skäl till att emigrera någon gång i framtiden 🙂

DCIM100GOPRODCIM100GOPRO
DCIM100GOPRODCIM100GOPRO

I övrigt blev det lite utgång, häng i villan, ett besök hos pappa i Sai Yuan och allmänt skönt semesterliv. Därefter en sedvanlig toklång flygresa hem via Bangkok och ett gäng tunga flunsor laget runt, som sig bör efter en rejäl semester. Jag hade tänkt skriva om den här resan för riktigt länge sen men det har alltid kommit något emellan. Nu är det redan ett år sedan vi var där. Dyksug och allmän Thailandslängtan börjar infinna sig. Det är ett riktigt härligt resmål på så många sätt och det är riktigt lätt att längta tillbaka.

P1030462

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

2 replies on “Thailand med gänget 2013: Holy Diver”

  1. Inspirerande skrivet! Nu blev jag lite sugen att dyka igen. Kanske ska köpa en snorkel och utforska Björksjön och ån… 🙂

    1. Dykliv är riktigt skönt, inte omöjligt att det blir något till vintern på den fronten 🙂

Comments are closed.