Datorproblem

Voltmeter mäter spänningen från strömkabeln
20 volt ur strömkabeln.

Vad får man om man släpper lös en vild snart-tvååring i ett rum med en ömtålig laptop och låter dem lära känna varandra?

Just det, efter tillräckligt många smällar i golvet vill inte datorn vara med och leka längre. Idag var det nog för våran.

Datorn vill inte kännas vid av att strömkabeln är inkopplad, och dör när batteriet tar slut. Så vad gör en elektroniknyfiken och lite snål ingenjör som tycker att fem år är för kort livstid för en kvalitetsdator? Jo, man plockar fram skruvmejslar och lödpenna och sätter igång!

Jag mätte alltså först upp spänningen från kabeln, så att det inte var där felet satt. De är kluriga att få isär och sedan ihop igen de där, så det hade varit jobbigare. Men det är ganska klurigt att komma innanför skalet på en sån här grej också. Många skruvar och snäppfästen, under vilka man hittar fler skruvar. Till slut när jag tagit bort det mesta ser jag att strömkontakten kommer in bakom fläkten. Bort med den och där syns glappet! Kontakten har lossnat från kretskortet.

Skärmen loss från datorn.

Öppnar insidan.

Lödpennan framme för lödning direkt på kretskortet.
Fram med lödpennan!

Att löda direkt på kretskortet på en komplicerad och nästan fullt fungerande dator känns lite spännande, men jag skräms inte. Kludd och droppar blir det men det ser ut att vara kontakt. Nu till frågan, kommer datorn nånsin att vakna igen?

It's Alive!
It's Alive!

Jodå, det gick fint. Nu klarar sig nog datorn ännu ett par år till. Frågan är hur jag ska lösa problemet med de tjutande kondensatorerna?

Published by André

Har fru, två barn, katt och V70.

One reply on “Datorproblem”

Comments are closed.