Project SingleSpeed

I somras fick jag inspiration, bland annat från Henrik Olssons projekt och diverse bloggar, att fixa mig en egen singlespeed. Till skillnad från Henrik ville jag inte ha en gammal stadstrampare, nej en MTB skulle vara. Jag började med att leta en lämplig ram.  Blocket och happymtb.org gav ingen utdelning, inte heller fick jag tag på någon bland mina cyklande kamrater. “Man tar väl vad man haver” är ett gammalt talesätt, så jag fick åka hem till min far och leta fram min gamla Kona Cindercone från -96. 14-tums ram bestyckad med den utrustning som en mycket begränsad budget hos en ung tonåring tillät.

Kona Cindercone before

Efter uppsmörjning, däcklagning och justering av växlar och bromsar så var cykeln funktionsduglig. Nu var det bara att prova sig fram till rätt utväxling genom att cykla några dagar i taget utan att tillåtas växla.  Detta gjorde att jag hittade en utväxling som skulle passa till det cykeln ska användas till (fram och tillbaka till jobbet, vissa turer ned på stan osv).  När jag kom fram till att jag ville ha en utväxling på ungefär 2,33 (framdrev/bakdrev) var det bara att börja rensa bort komponenter. Först flög framväxeln, snart följt av frambromsen och bakväxeln. Här skulle cykeln vara ren! Det dröjde dock inte så länge innan frambromsen fick monteras tillbaka.

Efter sufrning på Cyclecomponents.com och cykelcity.se och en bittra ord över att allt går så långsamt genom Ånge kunde jag börja montera nya prylar. I första svängen blev det vevparti, klingor, kedja, distanser för bodyn, bromsar, handtag och styrstam.

Jag fick aldrig till något “Magic Gear”, inte heller en halvlänk hjälpte, så en kedjespännare blev ett måste. Eftersom jag inte ville besudla renheten vid bakhjulet och sätta en i växelörat fick jag surfa in på chainreactioncycles.com och beställa en som monteras i vevlagret. Med i kundkorgen följde också en stel framgaffel. Ett sista inköp från cyclecomponents gjordes på sadel och sadelstolpe. Hjulen och rejäla vinterdäck lånade jag från min XC-hoj.

Lite blandade bilder.
Det som återstår nu är antingen byte till större ram eller lackering av denna. Kom med förslag på färg i kommentarerna!
//André

Published by André

Har fru, två barn, katt och V70.

8 replies on “Project SingleSpeed”

 1. Grymt! Har också funderat på att bygga en SS, men det är så många fina projekt som plånboken ska ta hand om före 🙂 Vinterhojens komponenter får gå i graven först.

  Nokian Hakka WXC 300 dubbdäck tycker jag mig se på? Stämmer det?

  Snygg matchning med handtagen, om du ska lacka om så är det ju svart som gäller, det eller rosa 😉

  Kör hårt!

  // Jesper.

 2. fan va nice! spinergy hjulen passade ju skitbra. Finns ju billigt carbon…vänta ska leta en länk!

  Ja menar ingen färg är ju så snygg som äkta carbon, eller?

 3. Jesper, det är nog möjligt. Cykeln blev ett par kilo tyngre med de däcken känns det som. Blir smidigare i sommar. Resten av cykeln är ju svart så det blir för mycket om ramen också målas svart. Kanske nån snygg rosa.

  Henke: Carbonfärg, hur funkar det?

 4. Du får lägga ner lite jobb på att försöka skuggmåla fibermönstret med en fin gråfärg eller nåt på en svartlackad yta, kan ju bli ett konstverk. Carbonränder.

  Det finns ju någon snubbe på Happymtb (från Värmdö CK) som tar in fint kinaplast till resonliga priser.

  Ja, däcken är blytunga, har ett par själv. De rullar inte lika fint som ett par racedäck 🙂 Men det är bara bra med lite motstånd på vintern, det räcker ju inte bara med vädret.

 5. En oinsatt tar upp frågan ett flertal säkert undrar över. Vad i H-vete ÄR det för något? Ett slags cykel fattar jag. En cykel med endast en växel?

Comments are closed.