Äventyrsutrustning – Recensioner

P1030498

En genomgång av fler äventyrsplagg som jag har införskaffat under den senaste tiden och testat under lite olika förhållanden. En lätt skaljacka, en ryggsäck avsedd för dagsturer, ett par smidiga ullstrumpor samt två par rätt olika handskar avsedda för träningsbruk. Det mesta av den här utrustningen fick testas på riktigt under turen upp på Ryfjället i torsdags!

Läs vidare för att ta del av recensionerna.

2013-05-11 09.31.17

Nike LW M Run Glove 2 (Herrmodell istället för denna dammodell)
Ungefärligt fullpris: 200:-

Ett par löphandskar jag impulsköpte efter att ha ledsnat på att använda ett par gamla vantar med rejält avstånd mellan maskorna. De nya handskarna släpper igenom fukt och är generellt rätt luftiga. De är inte särskilt varma men har fungerat bra runt nollan och uppåt vid löpning då värmen kommer efter att ha varit igång ett tag. Det var också rätt sköna i regn även om de inte var vattentäta. Totalt sett inget särskilt men bättre än vad jag använde innan och de har sina användningsområden. Att cykla med dessa i lite svalare väder var däremot ingen hit. De är små och lätta så det är inget problem att stuva ned dem i en ficka om det ändå skulle bli varmt en bit in i ett pass. Tummarna är touchscreenanpassade för de som vill använda sin smartphone under träning och det finns en liten nyckelficka i ena handsken.

2013-04-24 20.40.46

Icebreaker Ski+ Lite Gradient OTC (Grass/Metro/Turf (H75)
Pris: ca 280:-

Ett par långa strumpor i ganska tunn merinoull. Olika form för vänster och höger fot. De sitter väldigt bra, värmer utmärkt trots att de är tunna och har fungerat fint för löpning och cykel nu på våren. Däremot är en vindtät sko nästan ett måste vid vårcykling men det är en annan sak. Jag upplever dessa strumpor som väldigt mångsidiga och det har aldrig blivit för varmt trots varierande temperaturer. På turen uppför Ryfjället fungerade de utmärkt även när det blev rätt blött i mina skor, mycket på grund av att jag använde ett par gaiters som inte var vattentäta. Då låg temperaturen lite under noll och det fungerade som sagt utmärkt utan minsta tecken på skavsår eller andra problem. Dessa strumpor kommer att användas flitigt till all slags aktivitet under höst, vinter och vår. Det har inte varit läge att testa dessa för sitt avsedda ändamål skidåkning än men det kommer. Jag är väldigt nöjd!

2013-05-11 09.30.40

SEALSKINZ WINTER CYCLE GLOVE
Pris: ca 650:-

Ett par cykelhandskar avsedda för kallare väder. Vinter innebär dock inte svensk vinter men nu på våren har de fungerat utmärkt. Jag har använt dessa runt nollan och upp till kanske tolv plusgrader utan problem. Efter en längre tur så blir de lite fuktiga på insidan men inget som egentligen upplevs som ett problem. Handskarna sitter väldigt skönt och är funktionella att cykla i. I lätt regn har de fungerat utmärkt. Däremot så höll de inte alls måttet under turen uppför Ryfjället. De är inte als vattentäta när det kommer till kontakt med blöt snö, långt ifrån. Däremot så värmer de hyfsat även i blött tillstånd men när aktivitetsnivån sjunker blir det både blött och kallt. Därför ställer jag mig lite tveksam till hur de fungerar i regnväder på cykel. För mig fyller de ett behov av något att cykla i på vår och höst men det är ingen allroundlösning som andas väl och är vattentät nog att klara tuffa aktiviteter i snö.

2013-05-11 09.15.16

Haglöfs Endo II Pullover
Pris: ca 2600:-

En riktigt lätt och smidig skaljacka i 3-lagers Gore Tex Active Shell. Plagget är framtaget för att vara vattentät och samtidigt erbjuda riktigt bra ventilation för högpulsaktiviteter. Jag har testat den både på ett snabbare löppass i regn samt uppför Ryfjället på snöskor i riktigt busväder. Det jag har kommit fram till är att jag inte vet om jag någonsin har haft en bättre jacka. Den har än så länge gett mig 100 % skydd mot både regn, snö och vind. Samtidigt har jag uppfattat det som att den andas lika bra eller bättre än min softshelljacka (Haglöfs Fuse Jacket). Den sitter väldigt kroppsnära och kan vara lite omständig att få på och av men sedan sitter den som gjuten. Jag testade en Salomonjacka i samma material och passformen på den gav inte alls samma känsla. Den här andas väsentligt mycket bättre än min gamla skaljacka, inte så konstigt kanske då det är vad den är designad för. Jag har läst många väldigt positiva recensioner om det här plagget och kan bara instämma. En möjlig nackdel med materialet är att den är rejält tunn och säkert inte kommer i närheten av slitstyrkan i en jacka av t.ex. Gore Tex Pro Shell. Men för användningsområden som löpning, cykling eller svettig skidåkning/toppturer är den helt enkelt ruskigt bra. Den är lite längre back och har tillräckligt långa ärmar för att fungera bra även på cykeln. Huvan sitter tight och ger ett utmärkt skydd vid tufft väder. Jag har precis beställt byxan som hör till för att ersätta ett par bylsiga North Face regnbyxor (som inte andas märkbart) och fungerar de hälften så bra som den här jackan kommer jag att vara lycklig länge.

2013-05-11 09.17.37

Osprey Talon 33
Pris: ca 1000:-

En lätt och smidig ryggsäck på drygt 30 liter. Då jag endast har haft större kolosser kände jag ett behov av någonting mindre som kunde göra tjänst både som ett smidigt handbaggage på resa och som äventyrssäck för olika dagsturer. Den fick följa med upp på Ryfjället. Jag lånade ett 2-liters Source vätskesystem av Mikael Karlsson och det fungerade utmärkt i den här ryggsäcken. Dessvärre hittade jag inget riktigt smart sätt att fästa snöskorna på men då jag inte skulle fylla den med något särskilt så placerades dessa i själva ryggsäcken och rymdes riktigt bra. Utan snöskor kan den svälja rätt så mycket kläder och annat användbart och som en ryggsäck för dagsutflykter till fots, på skidor eller på cykel tror jag att den kommer att fungera utmärkt. Den upplevdes väldigt lätt, satt oerhört bekvämt och bidrog inte till en varm och svettig rygg. Det finns gott om fästen på den och olika smarta mindre fack för allt möjligt. Sammantaget är jag väldigt nöjd med produkten. Däremot kanske jag har ett större behov av en ryggsäck med vätskesystem som är någonstans runt 10 liter just för att springa eller snabbt ta mig upp på bergstoppar under sommaren. Jag kikar faktiskt på en Osprey Talon 11 (https://addnature.com/product.aspx?pf_id=OSPREYTALON11_S11) som ett eventuellt framtida komplement…

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.