En flykt tillbaka över gränsen

Natten i tältet blev riktigt jävla eländig. Kallt som sautan, hårt som sautan och en rejäl brist på sömn. Efter en överläggning kom vi fram till att vi inte har rätt utrustning för en Nordnorgevandring. Slår vädret om har vi ingen möjlighet att regnsäkra oss själva eller vår utrustning. Tyngden är för stor för de toppturer vi (jag?) är mest sugna på. Att färdas runt i Norge utan bil tar för lång tid och är ganska dyrt. Boende om man inte tältar eller har tur med en liten stuga är svindyrt. Vi skulle kört på rent-a-wreck. Istället återgår vi till ursprungsplanen. Vi återvänder till svenska sidan och letar efter en utgångspunkt.

Några timmar senare hoppar vi av en buss vid Riksgränsen. Vi saknade rätt busskort så vi fick åka gratis! Resan var grymt vacker. Efter nattens lidande vill jag kompensera med lite lyx, det är ju för Bövelen semester! Jag hittar vad jag skulle tro är Sveriges bästa hotell inom 100 mil. Vet inte vad som finns i Luleå men annars tror jag att man måste ta sig till Åre för att hitta bättre. Meteorologen.

Vi får checka in redan halv tio istället för klockan två som brukligt är. Byggnaden är vacker, från 1903 har jag för mig. Rummen är bland de bästa jag har bott i. Superfräscha, hästens sängar med massagefunktion, golvvärme, kvalitets plattv, stora fönster med otrolig utsikt över fjällandskapet. En snabb energifrukost senare ger vi oss ut på fjället. Ingen packning förutom en bar, en ölkorv, en flaska vatten och en kamera. Så här ska det vara när man vandrar! Vi tar oss förbi Sveriges nordligaste coop-affär och köper en kexchoklad. Galet komplett och fin butik mitt ute i ödemarken! Sen vandrade vi upp till fjällsjön Kattejauri i strålande sol. Härligt att komma ut i naturen på riktigt! Turen landar på ungefär 1,5 mil och känns lagom med tanke på vår nästan totala sömnbrist natten innan. Några timmars sömn på hotellet följer innan vi avnjuter en riktigt bra latte i solen. Sen ägnar vi några timmar åt en riktigt bra middag. Rökt röding med löjrom och pepparrotscreme, ryggbiff med linsragu och vinsås, hjortronsorbet med chokladganache. Självklart ett gott vin till. Helt underbar semesterlyx!

Efter en diskussion om vad vi ska göra följande dag kommer vi fram till att vi är ganska nöjda. E vill hem och ha semester och jag är inte särskilt kry. Dessutom vill vi göra en resa i höst också. Vi bokar en SJ-biljett hem till Umeå från lunchtid nästa dag och går till sängs. Vi drömmer redan om Meteorologens frukostbuffé!

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

One reply on “En flykt tillbaka över gränsen”

  1. det var en intensiv semester! Ni verkar helt klart ha fått mycket uträttat på kort tid! Bobbsan och chili har det bara bra på nydala men längtar säkert lite efter husse och matte! Ses snart /haank

Comments are closed.