Klassikern 2014

sidhuvud

Under den Thailandsresa som jag genomförde tillsammans med ett antal goda vänner i februari beslutade tre av oss för att vi skulle genomföra Klassikern under 2014. Tanken var att vi skulle ha ett tydligt träningsmål, genomföra en sorts “bedrift” samt göra en riktigt kul grej tillsammans. Sedan dess har fler personer anslutit sig och vi är vid det här laget en liten grupp av taggade livslevare. Klassikern känns lite som en sådan där sak man vill “bocka av” även om jag är övertygad om att det kommer att bli förbaskat kul också. Frågan är hur man bäst lägger upp sin träning för att ge sig själv goda förutsättningar att genomföra Klassikern på bästa sätt? En annan fundering är hur alla de olika momenten ska planeras in.


Det första vi skulle göra var att boka platser till Vasaloppet när de släpptes den 17:e mars. Det gick inte så bra. Hela proceduren påminde om att föresöka boka en rockkoncert på nätet, nästan 16 000 biljetter var slut på tio minuter. Tidigare år har det ofta funnits biljetter kvar rejält länge efter att de släppts. Så icke i år. Det närmaste någon av oss kom var en plats på väntelistan.

Efter att ha diskuterat Vasaloppet med en del personer som har genomfört det kom jag dock till slutsatsen att det egentligen bara finns fördelar med att köra Öppet Spår istället. Distansen är den samma, det är mindre extremt med folk så man slipper stå och vänta i en timme efter start och slipper helt sönderkörda spår. Det bör ge större möjligheter att göra en bra prestation, det är fortfarande gott om folk och mer tävlingskänsla när det kommer till motionärerna. Dessutom är det billigare att anmäla sig och lättare att få tag i boende med mera. Efter detta konstaterande bokade jag in mig på Öppet Spår. Nu är det bara att börja förbereda kroppen för vad som komma skall!

Träningsupplägget då. Då de flesta delmoment är rejält långa så bör ett stort fokus ligga på att träna Cardio med fokus på att vänja kroppen vid längre distanser. Det ska bli spännande att försöka göra kroppen riktigt allsidig för att fungera bra i de olika momenten. Den ursprungliga planen var att vi skulle genomföra Klassikern under 2014 och inleda med Vasaloppet. Jag har en liten fundering på att man kanske skulle försöka sig på att göra bort Vansbrosimmet och Lidingöloppet redan i år och köra de två tunga och sega momenten nästa år. På så vis har kroppen hunnit få rätt mycket distans i sig fram till den hiskeliga Vätternrundan. Hur det än blir så kommer fokus för mig att ligga på att skaffa en god grundkondition, vänja kroppen vid distans, blanda löpning i kuperad terräng med långa cykelpass, lära mig att åka skidor samt simma med acceptabel teknik och krydda allt med styrketräning med fria vikter (Stronglfits). Drygt två månader innan varje moment kommer träningen att läggas om för att passa den specifika uppgiften. En förändring jag har gjort i mitt styrketräningschema är att inte jaga maxvikter på benböjen lika hårt som tidigare för att ha mer kraft kvar i benen till Cardion. Det känns som att det har fungerat rätt bra så här inledningsvis.

Det ska bli ruskigt kul att genomföra Klassikern med ett gäng goda vänner! Specifika träningsmål, härliga äventyrsupplevelser och en liten utmaning. Är det fler som har gått och funderat på att genomföra Klassikern så tycker jag absolut att ni ska ta chansen nu och göra det här med oss. Gå in på http://www.ensvenskklassiker.se/startsida/ och låt er inspireras. Det kommer att bli en jäkla resa!

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

3 replies on “Klassikern 2014”

  1. Jag behöver en coach som kan det här med många olika träningsmoment! 🙂

Comments are closed.