Påskhelg i fjällstugan.

Så kom den till slut, påsken, denna underbara vårvinterhögtid vilken i det Johanssonska hemmet är lika med en fjällresa. Vi har så länge jag kan minnas åkt till fjälls över just påsk, ibland bara vår familj, ibland tillsammans med släkt och vänner. Förr i tiden så var det husbussen som gällde, men 2005 så slog päronen till på en stuga uppe i Inviken, Jämtland.

Storstugan.
Storstugan.

Inviken ligger ungefär 24mil nordväst om Sollefteå, mitt mellan Strömsund och Gäddede så tar man av vägen och blåser 3.5mil upp i skogen, 3.5mil bort från mobiltäckning, datorer och internet. Nu har vi en ganska bekväm stuga i övrigt med el, avlopp, varmvatten och dusch men att slippa just mobiltelefon och datorer under några dagar är helt underbart. Lugnet som infinner sig när man inte kollar facebook, twitter, instagram och annat är helt fantastiskt, jag förstår egentligen inte varför man håller på som man gör när man är i “civilisationen”. Men, nog om det!

På Skärtorsdagen lastades min kära snöskoter på släpet och sedan drog jag och syrran iväg till stugan där mor & far redan befann sig. Kvällen var lugn och bjöd på god mat och familjehäng.

Pärlan lastad i Sollefteå
Pärlan lastad i Sollefteå

På Långfredagen så begav jag mig ut på en liten fiske/skotertur med min far, då dom simmande rackarna gav fan i att nappa så blev det mer av den sistnämnda varan.

Då vi kört en stund och var påväg tillbaka hem så tyckte jag att det var en bra idé att utforska lite kullar som framträder vintertid på sjön då vattennivån normalt sett är 10-15m högre på sommaren. Väl uppe på en sådan så dolde sig en liten avsats vilken bjöd mig på en flygtur som resulterade i att vänster axel gick ur led, för tredje gången. Jag hann tänka många tankar om ambulanshelikopter eller bilfärd till Gäddede Sjukstuga innan jag bestämde mig för att slita tillbaka den för egen maskin, det gjorde ont, men det gick.

Spåret till vänster visar den lilla flygtur skotern tog innan jag landade och axeln fick sig en kyss.

Axelkrasharen.
Axelkrasharen.

Lördagmorgon, påskafton och tillika min 28e födelsedag inleddes med en rejäl dos Voltarengel och diklofenaktabletter, stadig frukost, besök av ett 36h gammalt lamm, kortare fisketur med lika lite lycka som dagen innan samt en skotertur tillsammans med min far och senare på eftermiddagen en tur på egen hand.

Att köra skoter tillsammans med någon är riktigt roligt, men att få åka iväg själv i fjällvärlden och upptäcka nya platser med orörd snö är ändå något speciellt. Att helt ensam få vara den som bryter igenom drivor och fält av det vita guldet är helt underbart. Vädret under dagen hade varit sådär men det sprack upp och solen lyste upp mina små lekplatser, magiskt.

Naturlig lekplats
Naturlig lekplats
Födelsedagsturen.
Födelsedagsturen.

Söndagen flöt på ungefär som lördagen, skotertur, god mat och bingolotto på kvällen. Vaknade dock till denna utsikt, tänk om man hade den varje morgon.

Utsikt från lillstugan.
Utsikt från lillstugan.

På måndag var det dags att åka hem, men hann med en tur i det extremt fina vädret. Tog med kameran och pappa fick försöka fota lite action-bilder på skoteråkningen, tycker han fick till några ganska sjyssta bilder iaf.

Litet hopp
Litet hopp
Hopp i orörd snö
Hopp i orörd snö
Liten klättring.
Liten klättring.

Så var en underbar påskhelg till ända och vi fick vända kosan hemåt mot verkligheten igen. Detta var första gången jag hade med mig min egen skoter till stugan men jag kan lova att det garanterat inte var den sista.

Till nästa gång, Lev Livets Liv! / Nicklas

Published by Nicklas

Namnet är Nicklas, föddes i Sollefteå nådens år 1985. Tycker om att ta livet som det kommer och inte oroa sig så mycket om långtidsplanering, vad ska sådant vara bra för? Lev väl, Heppåre!

2 replies on “Påskhelg i fjällstugan.”

  1. Fasen vad härligt med en stuga sådär ute i fjällen! Det hade inte suttit fel att ha tillgång till… Men jäklar vad du måste ha kraschat med skotern, rejäl ofas där! Schysst med bilder i lite olika storlek, jag är verkligen en inläggsnovis å det tekniska…

  2. Ja det är riktigt nice, är ju dock nästan 40mil för mig från Sundsvall men det är det värt.. ångrar att jag inte tog ledigt hela veckan efter påsk nu, för en skoteråkare eller fiskare så är det där området helt fantastiskt. Lite sämre om man vill åka skidor utförs. Det sjuka är jag krashade inte så jäkla hårt, men landade förmodligen för platt och med framåtvikt så när skidorna slog i blev det en vridning som axeln inte gillade. Vi får ta en bootcamp med teknik-delen 😉

Comments are closed.