En vintersäsong i Åre

Sedan en kort tid tillbaka har vi på redaktionen välkomnat nya livslevare, med deras bilder och ord – om hur livetsliv levs på bästa sätt. Det här är Andreas Gradins skildring om hur man bakar bröd, dricker tequila och samtidigt hinner med att tappa bort körkortet i skidbacken!

Här kommer en berättelse från en lite mer okänd livslevare, eller ska jag kallas för ”livswannabe” ? Det var i alla fall en dag i slutet av november då jag fick ett telefonsamtal från min gode vän Markus Hansson, som undrade om jag var intresserad av ett säsongsjobb i Åre. I det läget var det han som satt på tjänsten, men inte kunde fortsätta, då han ansåg att han inte fick tid över till att träna längdskidåkning.

Jag kände genast hur suget i kroppen blev större och större och två dagar senare så satt jag i bilen på väg till Åre för en arbetsintervju.

När jag sedan kom fram till Åre Bageri (stället där jag “kanske” skulle jobba) så hann jag i princip bara komma in genom dörren då chefens hustru kommer fram till mig och säger: ”Hej! Så du är den nya killen som ska jobba istället för Markus? Välkommen hit!”.

Jag står där som ett frågetecken och svarar genast med att jag först ska titta runt och se hur det verkar innan jag bestämmer mig för om jag vill ha jobbet eller inte.
Sagt och gjort, fyra sekunder senare stod jag där i bagarkläder och enligt chefen och hans hustru verkade jag vara anställd.

Markus skulle bara vara här i tre dagar till innan han skulle åka hem till Östersund, vilket innebar att jag bara hade några få dagar på mig att lära mig allt jag var tvungen att kunna (vilket var alldeles för mycket och inte kändes det lättare av att veta att ingen annan kunde med den här tjänsten heller!).

Alla som säsongsjobbade på bageriet blev som en stor familj, inte så konstigt i och för sig, när man såg varandra i princip hela tiden, ja, förutom när man sov (..ok, det kanske hände att man såg någon i personalen vid några sådana tillfällen också… men, schhh!)

Stämningen på bageriet var helt underbar. Det var fest fem dagar i veckan och alkoholisten i sig kom fram mer eller mindre, men vad gjorde det, det var ju bara över säsongen! Och Livetsliv…det har ju inget med hälsan att göra!?

När jag inte jobbade eller var bakis så var jag även ute i backarna och gjorde några tappra försök på att lära mig att stå på ett par skidor. Jag kan glatt meddela att jag även lämnade mitt bankomatkort och körkort på en av bergstopparna mellan Åre och björnen när jag och Nicklas (min rumskamrat) var ute och åkte offpist en dag.

Bland mycket tjafs med chefer, moln från vattenpipan och tonvis med tomflaskor med texten ”Carlsberg” så måste jag erkänna att hemkomsten från Åre har varit väldigt skön och nu såhär efteråt har jag kunnat känna lugnet i hela kroppen, efter fem månaders total sinnesförvirring.

Det har varit en rolig upplevelse för livet, med många nya vänner och minnen, men frågan är om man ska ge sig in på en säsong till framöver? Den som lever får se…

Självklart så bifogar jag några bilder som kan visa lite av upplevelsen jag har haft.

Hälsningar från Grr(adin), Ps. 3 liter tequila, det är MYCKET! (se bild)

20070328144.jpg 20070410227.jpg 20070328145.jpg
20070217030.jpg f.jpg
im000001.JPG 20070423257-2.jpg

4 replies on “En vintersäsong i Åre”

  1. Härligt med ytterligare en profil på sidan!

    Go hard or go home

    -Johan

  2. Nästa år får du lov att följa med och springa St olovsloppet! Det är ju i Åre trakterna! Du kanske kan ordna frukostsponsring?

  3. hehe, jag ska se till att komma i nåt som kallas form! i så fall är jag inte omöjlig på att springa St olovsloppet!

    hehe, jadu, inget är nog omöjligt, kan dock säga att dom är… hrmm.. “ganska” snål…. 😛

  4. Formen det ar nagot som vaxer pa trad i fjarran lander. resan dit ar inte vart modan. ikvall ska jag och jonas trycka en pase chips sa att shortsen jag kopte i april slutar glida av nar jag ska bada!

Comments are closed.