Vinterstudion – Det bästa på TV!

Det är med en stark känsla av tomhet som jag konstaterar att VM i längdskidor i Val di Fiemme är över för denna gång. Jag har nästan lyckats se alla tävlingsmoment i år, delvis tack vara en influensa. Svenskarna har plockat silvermedalj på silvermedalj. Men detta oerhört spännande VM nådde både sin höjdpunkt och avslutning i och med Johan Olssons guld på femmilen igår! Ett osannolikt lopp. Enligt mig finns det ingen tvekan om vem som förtjänar Bragdguldet i år.

Men vad är det som egentligen gör att längdskidåkningen är så förbaskat spännande att följa?

Mycket beror det säkert på att Sverige är en av världens absolut största nationer inom den här sporten. Sett till lagets bredd både på herr- och damsidan är vi nog näst bäst i världen efter Norges osannolikt starka landslag. Detta faktum gör det självklart mycket mer intressant att följa tävlingarna. Som tittare vet jag att vi så gott som alltid har en chans att vara med och slåss om medaljerna.

Sen beror mycket på Vinterstudion i sig. När TV4 hade rättigheterna för att sända ett antal tävlingar för något år sedan försvann väldigt mycket av behållningen. Kommentatorerna var fel, presentatörerna var fel. Nästan allt var fel. De har lyckats så oerhört bra med Vinterstudion i sitt nuvarande format. Kvalitet, professionalitet, personlighet. Allt bara stämmer. Att ha tv:n på i bakgrunden är normalt något jag aldrig gör då mitt intresse för att se på slentriantv är i stort sett lika med noll. Men i det här fallet gör jag gladeligen ett undantag.

Sist men inte minst så är jag uppvuxen med att följa längdskidtävlingarna. Att tillsammans med min far följa Torgny Mogren och Gunde Svan mot nya medaljer. Varken han eller jag har i andra sammanhang varit särskilt intresserade av att följa sport på tv. Ska jag orka se fotboll eller hockey så krävs det nästan att det är VM eller OS samt minst kvartsfinal. Men längdskidåkningen känns mycket mer personligt. Fast jag inte åker själv. Däremot får jag en jäkla träningspepp av att följa loppen.

VM är som sagt över men det återstår två helger med Vinterstudion innan det är slut för den här säsongen.

16-17 mars världscuptävlingar i längd i Oslo
Lördag: Längd: Masstart 50 km, herrar från Oslo
Söndag: Längd: Masstart 30 km, damer från Oslo

23-24 mars – världscupavslutningen i längd i Falun
Lördag: Längd: Masstart 10 km, damer + 15 km, herrar
Söndag: Längd: Jaktstart 10 km, damer + 15 km, herrar

Den första av dessa två helger känns inte så enormt intressant med tanke på att det knappast kan toppa gårdagens VM-femmil. Avslutningshelgen, däremot, brukar vara en riktig nagelbitare. Jag har faktiskt inte stenkoll på hur världscupsställningen är just nu men jag antar att Cologna leder, som vanligt. En svensk som brukar göra en brutal avslutning är Markus Hellner och det ska bli riktigt spännande att se hur han kommer att avsluta i år.

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.