3 miljoner steg

Jag fick ett armband i 29-årspresent. Ett fitbit flex, ett sånt där aktivitetsarmband ni alla hört talas om vid det här laget. Man kan mäta lite allt möjligt med dessa armband och det ger en rätt bra bild eftersom det sitter på dygnet runt.
Min tanke var att ge det ett år och se vad siffrorna säger om mitt liv. Framförallt var det sömnen jag var intresserad av, hur många timmar får jag per natt och kan jag se någon förbättring (ökning)?

Kalorier
Jag kommer ihåg att jag sett nånstans att en uppskattning av antal kalorier man förbränner per dag ligger kring 2500, för en kontorsarbetare i min storlek. Det senaste året har jag i genomsnitt förbränt 2479 per dag enligt fitbit. Kalorierna har jag inte ägnat någon tanke under året, men det var ju kul att det var så nära.

image

Steg
En rekommendation man ofta hör är att man ska försöka gå 10 000 steg per dag. Med mina 8 968 i snitt ligger jag något under. Det syns en trend av mer på sommaren och färre på den tråkiga hösten. Jag har försökt under de senaste månaderna öka fokus på daglig rörelse i jobbet och korta promenader på rasterna. Stillasittande är det nya röka.

image

Sömn
Det jag var mest intresserad av då? Sömnen, som jag vet med mig är min stora svaghet, tillsammans med de flesta andra i dagens samhälle visar undersökningar. Även om det inte ser ut att vara någon drastiskt förbättring har jag ändå gått från riktigt låga 5 timmar och 50 minuter per natt de första 4 månaderna till 6 och 30 de senaste 4. 40 minuter mer per natt. Och istället för många dåliga nätter på rad följt av en krash har jag en jämnare bra nivå med några färre sämre nätter då och då.
image

Så nu, exakt ett år sedan jag fick bandet, känns det lite konstigt att knäppa loss det från handleden och gå och lägga mig utan mätning…

Published by André

Har fru, två barn, katt och V70.