Test: Shimano SH-XC50N

20140514_172216

Vätternrundan närmar sig med stormsteg och jag behöver alla fördelar jag kan få för att överleva den helskinnad. Ett par cykelskor känns som en nödvändighet och efter en hel del goda råd från den eminente cykelmastodonten Mikael “Madest” Karlsson så föll valet på dessa schyssta pjux från Shimano. Bikester.se bidrog med ett testexemplar som har hårdtestas under ett antal längre pass den senaste tiden. Jag är positivt överraskad av hela min upplevelse av att använda cykelskor, läs vidare för en recension ur min synvinkel som nybliven användare.

Shimano SH-XC50N
MTB-sko
Ca pris 1500:-

20140514_172346

Produktfakta:
En MTB-sko från erfarna tillverkaren Shimano avsedd för SPD pedalsystem och utrustad med två kardborrelås och ett exakt justerbart spänne. 2014 års modell väger in på 680 g och har en relativt generös passform, jag som vanligtvis har 43 1/3 eller liknande på löpskor trivs bra i en storlek 44. XC50N är en all season modell men kan av förklarliga själ behöva ytterligare förstärkning under norrländsk vinter. Höst, sommar och vår bör alla fungera utmärkt däremot. Syntetlädret i skon skyddar väl både mot kalla, blåsiga och blöta träningspass.

IMAG0602

På grund utav en väldigt dåligt timad cykelstöld så har det inte hunnit bli så väldigt många pass med mina nya cykelskor. Hoppas att den ordentligt inbromsade bakfälgen ger upp andan och straffar sin nya ryttare rejält… Min kära Corratec hybridhoj är alltså inte längre med mig och givetvis inte de nya SPD-pedalerna heller. Ett panikbesök till Intersport ledde till ett lyckat möte med en prisvärd Trek 1.2:a som snabbt utrustades med en ny uppsättning SPD-pedaler. Plötsligt var jag med racer då, från ingenstans. Den nya kompisen bor nu i garderoben, långt ifrån ohederliga marodörers räckvidd.

IMAG0606

Så snart inpå Vättern var det bara att försöka svälja ilskan och fokusera på att hinna nöta mil samt vänja mig vid ny cykel, sittställning, cykelskor mm. Efter omständigheterna så tycker jag att det har gått rätt så bra. 25 mil avverkade på runt tio timmar har det blivit och dagens Tavelsjö tor på drygt 7 mil är det längsta passet än så länge. Med Vätternrundan endast 5 dagar bort så kommer det troligen att behålla det rekordet. Mitt tidigare max ligger på runt 12 mil under en dag i Fjällmiljö med rätt mycket packning men även rejäla matpauser längs vägen. 30 mil känns nästan vansinnigt långt. Men, hur svårt kan det va?!

20140608_143520

För att återgå till cykelskorna så är jag väldigt nöjd med hur de påverkar min cykelupplevelse. De smiter åt bra utan att ge mig någon som helst antydan till skavsår eller liknande samt är styva och svarar bra när jag tar i. Förmodligen har jag inte alls någon särskilt bra teknik som jag använder mig av men det är märkbart hur cyklingen blir effektivare. Avsikten med valet av modell var att få tag i en sko som är bekväm nog att inte döda mina fötter under ett 30 mil lång tur och samtidigt erbjuda bra prestanda. Inget jag har märkt av hittills tyder på att jag har gjort ett dåligt val. Särskilt i backarna känns det väldigt väl hur mycket mer kraft de ger, känslan när pedalen följer med under uppåtrotationen är riktigt angenäm. Både en tunnare ullstrumpa och en åtsmitande syntetvariant har fungerat utmärkt. Skorna känns väldigt all season men jag har inte tänkt på att de är överdrivet varma.

20140608_143854

Jag har träningscyklat en del innan jag fick de nya skorna i min ägo men de senaste sex cykelpassen har känts betydligt bättre kvalitetsmässigt, säkert även en bieffekt av en lite lättare och mer specialiserad cykel att nöta landsväg med. Det enda klagomål jag kan komma på avseende skorna är att jag kan få lite brist på känsel i höger fots tår om jag drar åt de för hårt, något jag även drabbas av vid skidåkning på vintern. Förmodligen inte skons fel alltså och spänner jag den lite snällare så fungerar det bra. Även SPD systemet har fungerat väldigt tillfredsställande utan vurpor eller andra tillbud. Att klicka fast foten går i princip helt automatiskt och det är väldigt enkelt att komma ur dom. Då jag har tidigare erfarenhet av bekanta som har haft svårt att ta sig ur sina skor och ramlat i gatan så var jag en smula nervös inför detta men det är verkligen hur lugnt som helst. De var bara klantar, helt enkelt 😉

20140608_145436

Ett stort tack till Bikester för att jag fick tillfälle att testa dessa skor, de kommer att komma mycket väl till pass på Vätternrundan och jag tänkte komplettera med mina erfarenheter av hur utrustningen har fungerat efter det loppet. Bikester säljer även cyklar till bra priser och har ett brett utbud av såväl kompletta modeller som komponenter.

20140608_132307

Live the Bikelife!

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.