Äventyr i Norr

Då semestern äntligen stod för dörren kom rastlösheten och äventyrssuget som ett brev på posten. Något skulle göras! Men Vad? Efter lite webspan föll valet på att testa det s.k. “Lapplandståget”. En tidig morgon strax efter sex på morgonen vandrade Emmelie och jag själv med tung packning på ryggen mot Umeå Östras station.

Självklart börjar stulet direkt, som vanligt när jag är ute och reser… Tåget kommer inte. Efter en stunds väntan packas alla tågresenärer in i en buss destination Vännäs. En dryg halvtimme senare är vi i iallafall ombord på Tåget. Jag har inte åkt mycket tåg men måste medge att det är väldigt överlägset buss. 3,5 timmar till Boden går fort. Nya Dan Brown och gott kaffe får milen att flyga fram. Sen byter vi till Narvikståget. Passerar Gällivare. Strax innan Kiruna börjar landskapet bli spännande att följa. Vi ser en del av gruvan, jävlar vad stor den är! Måste stanna i Kiruna någon gång. Landskapet efter Abisko är vacker fjällmiljö med höga toppar åt ena sidan och den gigantiska sjön Torne Träsk på den andra. Vi passerar Björkliden, Katterjåkk, Riksgränsen. Någonstans går en hel skolklass med danska kids ombord. Nästan bara grabbar. De springer runt, skriker, bråkar, härjar. Jag vill köra en Ernst-Hugo och skrika Danskjävlar för full hals. På norska sidan går de plötsligt av och en mäktig fjord breder ut sig väldigt långt nedanför tåget. Rombakksbotn.

En dryg halvtimme senare befinner vi oss i Narvik. Tältet reses på en Camping med utsikt rakt ut mot Lofoten. Ett högt snötäckt fjäll reser sig rakt upp ur Narviks stad. Vädret har varit strålande hela dagen. Vi har kört kall mat hittills och fortsätter med det till middag. Grötkorv och mackor med makrill i tomatsås. Gött! Gasköket fick vi inte med oss. Vi funderar lite om vi ska ta oss vidare till Lofoten eller Bodø nästa dag. Jag är förkyld (såklart…) och 3-manna tältet med all packning är djävulsk tung. De nästan 2 km till campingen var rätt tunga för ryggen. Vi inser att vi nog är lite för tungt lastade för att göra toppturer och vandra långt i tuffare terräng. Vi leker även med tanken på att flyga från Narviks flygplats till någon närliggande destination i landet. Att flyga till Bodø sista minuten kostar samma som bussen, Ca 300 norska. De har flygplatser precis överallt! Sen kryper vi ner i våra sommarsovsäckar. Det har varit en fullspäckad första dag.

// Jez

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

One reply on “Äventyr i Norr”

  1. Inponerande och inspirerande semester! Dags att prova på det här med tåg lite mer? Lika bra att försöka promota det ressättet då det är klart trevligt och miljövänligt.

Comments are closed.