Paleo / LCHF / Äkta Vara

Jag tänkte precis på att varannan människa verkar vara kalasförkyld eller ha influensa eller vara magsjuk. Själv har jag inte varit sjuk på riktigt sedan augusti. Jag har inte ens varit småkrasslig sen i julas någon gång. Jag som “alltid är sjuk”.

Det är svårt att säga så mycket om det annat än att det är trevligt. Jag & E har alltid käkat rätt bra mat tillsammans. Inte min förtjänst i huvudsak men resultatet bryr sig inte. Sen vi skärpte till oss ytterligare i slutet av februari har vi båda mått ännu betydligt bättre än innan. Hur äter jag då nu? Varken efter Coltings Paleokost eller fettförespråkarnas LCHF. Däremot så har jag stulit friskt från båda håll och anpassat det efter vad jag trivs med och vad som känns bra. Mars-Eric Nilssons bok “äkta vara” har jag också integrerat hårt i vad jag själv stoppar i mig. Jag är inte rädd för kolhydrater. LCHF:are verkar generellt tro att det är roten till allt ont i samhället… Däremot så käkar jag inte slentriankolisar bara för att. Inte en massa pasta/ris/potatis etc. till varje måltid bara för att. Inte gigantiska gröt- och muslifrukostar som jag brukade göra innan. Av dessa blev jag väldigt pigg och sen panikhungrig efter en timme. Istället för att kombinera skippar jag istället dessa uppåttjack helt.

Däremot äter jag mycket frukt & grönt. Att skippa de tomma kolisarna på tallriken och fylla på med mer fett & grönt istället smakar bättre och gör att kroppen känns bättre. Självklart är jag inte främmande för att unna mig något gott ibland, ett härligt färskt bröd eller en grym pizza är lätt värda det. Men jag käkar inte en massa extra kolisar bara för att. Det är ju dumt!

En knäckemacka med gott om smör och god ost är ett schysst komplement till frukosten och är svårt att jämföra med 2-3 x grötportionen jag brukade trycka innan. Dessutom mättar det mycket bättre.

Efter lite hårdare träning då? Gainomax så det smäller om det? Nja. Det är säkert inte fel för en person som går på s.k. “normala” (onormala) mängder kolhydrat men i mitt fel funkar det utmärkt med en halv dos naturellt proteinpulver & 1-2 färskpressade apelsiner. Om det skulle visa sig vara lite mindre “optimalt” än att trycka en massa sackaros så är det inget jag gråter över. Jag har inga som helst ambitioner att bli bäst på någonting. Däremot att må bra! Eventuellt kanske man borde byta ut pulvret mot ägg men det äter jag rätt bra med ändå. Rent vassle är ju en rätt naturlig produkt hursomhelst.

Tillbaka till det här med att vara sjuk mycket. I vanliga fall kan jag säkert skylla lite på att jag pluggar men inte är så duktig på att vara i plugget och därmed inte utsätter mig för så ruskigt mycket otyg. Men det håller inte riktigt nu när vi gör praktik. Inte heller när vi juljobbade på Dosen för allt vad tygen höll. Känns kroppen lite seg så tar jag en vilodag eller två från mer ansträngande träning och sen har den känts toppen igen. Det måste ju säga någonting. Klart att man måste känna av läget och lyssna på kroppen.

En s.k. “diet” som inte innebär någon uppoffring. Låter det för bra för att vara sant? Dödvikten rasar av även när jag inte tränar särskilt mycket. Jag försöker att inte käka fejksocker (sackaros) i onödan. Jag tycker inte direkt om det heller. Det har jag aldrig gjort. De som har ett “sug” brukar tappa det rätt snabbt när de kör på ett mer naturligt kolhydratintag. Sen blir blodsockret väldigt mycket stabilare. Good times!

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

2 replies on “Paleo / LCHF / Äkta Vara”

  1. Bra skrivet igen. Det är svårt det där, själv har jag varit småförkyld flera gånger den här våren. Känns ju inge roligt.

  2. Som du säger så utsätts du ju för en väldig massa småbarnsbaciller och då är det ju tufft att hålla sig frisk. Men jag är inte alls sjuk som jag brukade vara, vilket var ofta & rejält 🙂

Comments are closed.