Recensioner av nya träningsprylar!

2013-04-24 20.53.08

Jag har shoppat lös på en del reaprylar nu under våren och har nu hunnit testa en del av dessa prylar för första gången. Då många av mina träningskläder har många år på nacken och är av det enklaste slaget så kändes det riktigt kul att modernisera arsenalen lite, i synnerhet med tanke på den annalkande Klassikern.

Jag har testat de flesta av dessa träningskläder vid två tillfällen. Dels under en löprunda i relativt lugnt tempo runt Nydalasjön (ca 9,25 km) i runt 7 plusgrader och så gott som vindstilla. Det andra testtillfället utgjordes av ett cykelpass med relativt låg intensitet i 44 kilometer, mestadels på landsväg, runt 10 plusgrader och rejält mycket vind.

Vidare följer den utrustning som har testats med tillhörande länkar och bilder.


2013-04-25 22.54.16

Haglöfs Fuse Jacket
Ungefärligt fullpris: 1900:-
Länk: https://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=HAGLOFSFUSEJACKET

En vindtät jacka med god ventilation för intensiva aktiviteter. Utseendet, funktionen och passformen är jag väldigt nöjd med. Tillräckligt långa ärmar och bakre längd för att fungera fint även vid cykling. En stor bröstficka som fungerar bra att ventilera med. Tyvärr blev den aningen för varm att springa i med ett tunt underställ under i 7 graders värme. Materialet är inte bara ett skal utan har lite foder i sig och kommer nog att göra sig bäst vid temperaturer under 5 plusgrader vid löpning. Plagget går att använda och är bekvämt som det är utan någonting under men jag har inte testat detta. En möjlighet att öppna för ventilation under armarna hade kanske kunnat göra plagget ännu mer användbart men troligen är det helt enkelt så att det är avsett för lite lägre temperaturer. Trots allt är windstoppermaterialet kombinerat med ventilerande paneler på rygg och ärmar. På cykelturen gick det däremot utmärkt vid rådande temperatur av runt 10 plusgrader. Vindskyddet var verkligen 100% och jackan är kroppsnära och bekväm att cykla i. Däremot kan säkert även den här vara för varm i sommar så det känns i mina ögon som mer av ett höst/vinter/vår plagg för träning. Definitivt något jag kommer att ha mycket användning av men jag kanske blev en liten smula besviken att den är lite för varm att använda nu när sommaren står för dörren. Min gamla sunkiga SOC-jacka kommer alltså att få leva ett tag till.

2013-04-25 22.55.27

Salomon XA WS Softshell Tights
Ungefärligt fullpris: 1000:-
Länkar: http://www.outdoorexperten.se/p-19472-salomon-xa-ws-softshell-tight-m.aspx
http://www.loplabbet.se/store/salomon-xa-ws-softshell-tight-herr.html

Vindtäta tights som är tänkta att göra grisiga träningspass mer njutbara. Min tanke var att de skulle ersätta mina trötta och slitna SOC tights som en ny helhetslösning. Det visade sig inte vara riktigt så enkelt. De sitter utomordentligt bra och jag uppskatter utseendet och designen men även det här plagget hamnade i gränsfallet till att vara för varmt under löpning vid sju plusgrader. Visserligen är jag ganska varm om mig och fryser nästan aldrig om benen oavsett temperatur (inom rimliga gränser). Undantaget värmen var de utmärkta att springa i och även detta plagg kommer att förpassas till höst/vinter/vår avseende löpning. Däremot var de, i likhet med jackan, utmärkta att cykla i snålblåst med. De innehåller precis som jackan också paneler som ventilerar som ett komplement till den utmärkta vindtäta funktionaliteten. Med ett tunnt underställ under gissar jag att de kommer att stå pall även för rejält kalla vinterdagar. Däremot känns det inte som ett klockrent alternativ under sommaren och behöver jag tights i varma temperaturer får de gamla SOC-tightsen göra tjänst tills vidare.

2013-04-24 20.43.22

Salomon XR Mission Trailskor
Ungefärligt fullpris: 1200:-
Länkar: http://www.salomon.com/se/product/xr-mission.html
https://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=SALOMONXRMISSION

Då jag har varit extremt nöjd med mina Salomon XA PRO 3D GTX så låg det ganska nära till hands att köpa ytterligare ett par Salomonskor. Tanken var att dessa skulle utgöra ett lättare komplement med bättre andningsförmåga. Efter att ha testat som under ett löppass kan jag konstatera att de sitter som gjutna, precis lika bra som mina andra Salomonskor. De är ganska rymliga och det finns plats att röra tårna en smula inne i skorna trots att de sitter bra. Skorna marknadsförs som ett allsidigt door-to-trail alternativ och har vunnit ett antal utmärkelser så när de dök upp för halva priset var det svårt att motstå frestelsen. Jag kan konstatera att de är lättare och luftigare än mina befintliga skor precis som de bör vara. De är dessutom rejält stabila, nästan i samma klass som mina XA PRO. Skon är även ganska hög och har ett drop på 10 mm vilket jag tyckte kändes lite mycket. Jag upplevde även att de var lite stumma och hårda på asfalt men på grusväg och lera gick det bättre och jag är inget fan av asfalt från början. Snabbsnörningssystemet är en höjdare och fungerar fint, precis som på mina andra Salomonskor. Avslutningsvis är jag nöjd med skon och ser fram emot att springa i Gammliaskogen med dom i sommar. En liten del av mig är sugen på en sko med lite mer barfotakänsla och minimalism men det är inte den här skons fel. XR Mission håller vad den lovar och fungerar fint för mig i varje fall på distanser runt milen där den största delen spenderas på mjukare underlag. Jag testade inte dessa skor under cykelpasset då jag föredrar den mindre ventilerande XA PRO för att slippa frysa tårna av mig. Goretexmembranet gör mycket för att den ska fungera bättre som cykelsko i kyligare förhållanden och understryker bara hur mångsidig den är. Men i XR Mission har jag hittat ett kvalitativt komplement som är användbart vid lite snällare förhållanden.

Nicklas skrev även en recension om den här skon i ett tidigare inklägg på LifeLivers och gav den bra betyg (http://wp.me/p2YaT4-P0).

Buff Merinoull Grana
Ungefärligt fullpris: 300:-
Länk: https://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=BUFF33004

En merinoullsbuff av extra lång typ för lite kallare temperaturer. Då min gamla träningsbuff är ett noppigt otyg vid det här laget kändes det befogat att inhandla ett komplement då jag inte kan se mig själv att någonsin gå tillbaka till att träna i mössa vid högpulsaktiviteter. Den här nya buffen är ganska lång och behövde vikas en extra gång för att täcka endast panna och huvud. Resultatet blev att den upplevdes som lite varm under löppasset precis som jacka och tights. Däremot var den utomordentligt skön och bekväm. På cykelpasset satt den under hjälmen och fungerade helt perfekt med lagom värme och skydd mot vind och skav. Ännu en produkt för höst/vinter/vår alltså och ett användbart plagg jag är mycket nöjd med. Men återigen får “den gamla sunkiga” leva ett par dagar till… Det är uppenbart att jag har shoppat på en vår-rea och en del av nyttan med dessa produkter kommer att komma längre fram.

Det är allt för den här gången. Jag återkommer med fler recensioner av diverse tränings- och äventyrsrelaterade prylar!

Lifelife!

Published by Jens

Dream as if you would live forever. Live as if you would die tomorrow.

2 replies on “Recensioner av nya träningsprylar!”

  1. Inte konstigt att räkningen blev saftig… 😉 Kul att du gillade skorna! Har kört mina på snö nu i vinter också, måste säga att jag är impad över greppet på det vita guldet, visst halkar man lite ibland men har inte gjort någon vurpa. Jag kommer lätt köpa samma modell igen när mina är utslitna, bästa löparsko jag någonsin haft.

    Tights är annars något jag känner att jag också måste införskaffa, less på fladdrande mjukbrallor nu.

  2. Mmm det blev ju en del prylar 😛 Nu har jag täckt upp för det mesta jag “behöver” iaf. Tights är sjukt användbart för löpning/cykel och liknande. Svårt att gå tillbaka till vanliga brallor efter att man har testat 🙂

Comments are closed.