Hur många cyklister förbrukar du?

Det är lätt.  Det här med elektricitet är så himla lätt. Klick. Ett tryck på en knapp så händer något.  Vattnet värms. Lampan tänds. Tvn går igång (kanske i bakgrunden). Tvättmaskinen startar. Enkelt.

Vi får hela tiden höra att vi ska spara el. Släck lamporna! Byt ut dem till lågenergivarianter! Stäng av apparater! Men vi gör det inte. Varför skulle vi? Det är ju så enkelt att låta bli. Att låta tvn vara på stand-by så kan man lägga sig direkt i soffan istället för att gå en omväg på ett par meter via strömbrytaren. Det är lätt att tända lampan i köket när man hämtar mackan i reklampausen, och låta kylskåpsdörren stå öppen medan man brer på smöret. Kanske sätta igång vattenkokaren igen eftersom vattnet svalnat sedan förra reklampausen då man inte hann blanda kaffet. Starta ugnen innan man ens plockat fram ingredienserna till bakningen, även fast det tar 30 minuter att blanda ihop allt.

Och det hela kostar oss ju ingenting! Vi räknar med att el kostar 1 kr/kWh. En 40-watts lampa kostar alltså 4 öre i timmen. En LCD tv på 42″ drar ca 200 W, vilket blir 20 öre i timmen. På stand-by 1 W = 0,1 öre i timmen. En ugn på 2 kW kostar 2 kr i timmen. Elektricitet är så billigt att incitamentet att spara pengar är väldigt litet.

Men om man tänker efter hur mycket energi varje kWh är egentligen då?   Läs vidare.

Man brukar räkna med att en person kan producera ca 100 Watt kontinuerligt under en något längre period. Mer under kortare perioder. Hur långt räcker det till våra dagliga behov?

I tv-programmet nedan utför de ett experiment för att se om 80 st. cyklister med el-generatorer kan förse en familj på 2 vuxna och 2 barn med deras energibehov i hemmet under en vanlig helgdag. Man får helt nya perspektiv på energi av att se att  30 st. cyklister som sliter hårt för att kunna värma en halvliter vatten i vattenkokaren.

Programmet är ungefär en timme, det är att förståerligt att ni inte har möjlighet att hålla intresset uppe så länge, men det går att hoppa och se vissa intressanta delar. Som när alla 80 st. cyklister får kallas in för mannens morgondusch.

Så kika på programmet, och nästa gång du startar en apparat kan du tänka på hur många cyklister som skulle behöva slita  för din bekvämlighet.

https://www.youtube.com/watch?v=uVK6w1Fldxw

/André

Published by André

Har fru, två barn, katt och V70.